Kijárási tilalom kérdései – Mivel tudja igazolni a vállalkozó, hogy munkát végez este 8 után? 1. rész – FRISSÍTVE!

Business photo created by aleksandarlittlewolf – www.freepik.com

Érdemes figyelembe venni a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményét, mely szerint:

A kormányzati munkavégzési igazolás sajnos hiányos és hibás. Az igazolásról – vélhetően a mi kérésünkre is – 2020.11.10-én 10 óra körül lekerült a “pecsét helye”. Az igazolás azonban kizárólag munkaviszonyra készült, ezért a rendelet 3.§-a szerinti tartalmi követelményeknek megfelelően elkészítettük a vállalkozókra, civil szervezetekre vonatkozó igazolási formanyomtatványt is, amit remélhetőleg a kormany.hu és a koronavirus.gov.hu oldalon is továbbközölnek majd. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az igazolást NEM CSAK PAPÍRON lehet bemutatni, sőt annak nem kell teljes bizonyító erejű magánokiratnak lennie, a rendőrség nem vizsgálhatja ebből az okból annak a hitelességét. Álláspontunk szerint az igazolás akár SMS formátumú is lehetne, de eddig erre a Rendőrség sajtóügyeletétől és a 1818-tól se kaptunk megerősítést. A 1818 egyébként – foglaltság miatt – elérhetetlen.Az igazolás így akár szkennelt, akár AVDH-val aláírt példányát az este 8 óra után munkát végző személy az okostelefonján, tabletjén is tarthatja, azt az ellenőrzést végző rendőrnek azon is megmutathatja, vagy onnan azt továbbíthatja, anélkül, hogy az eszközt átadná.Célszerű nem elfelejteni, hogy a papír is vírushordozó lehet.Az igazolásminták innen tölthetők le: https://tinyurl.com/munkavegzesrol-szolo-igazolas

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről

A Kormány értékelte Magyarország járványügyi helyzetét és az eddig meghozott intézkedéseket, ennek alapján megállapította, hogy az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések bevezetése vált szükségessé, ezek a következők:

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
 • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.
 • Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Kivételek:

a) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
b) munkavégzés céljából,
c) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és                                                                                                       d) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott                                                                                  da) edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából,
      db) edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából,
      dc) edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre
           történő közlekedés céljából                                                                                                                                                        e) kutyasétáltatás céljából, legfeljebb a lakóhely, tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzetén belül

Az a) és e) pont kivételével a többi esetet okirattal szükséges igazolni, melynek tartalmi követelményeit közzétették. (Nem kötelező ezt a nyomtatványt alkalmazni, tartalmában kell megfelelni.) 

Ezt töltsd le:

Munkáltató igazolás, Pdf formátum

Munkáltató igazolás, Word formátum

Az igazolás nem kizárólag munkaviszony esetén állítható ki, hanem bármilyen jogviszony esetén (akár megbízás is, amely jogviszonyt nem minden esetben kell a NAV felé bejelenteni), tehát az egyéni vállalkozó, társas vállalkozó is kitöltheti saját magára, tagjaira nézve. Egyéni vállalkozónál javasolható az egyéni vállalkozásról szóló igazolás, vagy a hatósági bizonyítvány kéznél tartása, ezeket itt tudod beszerezni:

https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/EgyeniVallalkozasKerelemInditasa.xhtml

Cégek letölthetik ingyenesen a cégkivonatot innen:

https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegkereses

Amennyiben a vállalkozó nem a székhely, telephely és a tartózkodási helye, lakóhelye vagy szálláshelye között mozog, úgy szükséges lehet más módon is igazolni a munkavégzést, a biztonság kedvéért, email, szerződés, sms stb. felmutatásával. (Jobb félni, mint megijedni alapon.) Kíváncsi vagyok, mennyire lesznek szigorúak a hatóság képviselői és hogyan fogja tudni igazolni egy vízvezeték szerelő, hogy hibaelhárítást rendeltek meg nála telefonon. 

 

További cikkek

Dropshipping vagy fulfillment?

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésével egyre több vállalkozás választja a dropshipping vagy a fulfillment szolgáltatásokat a terméklogisztika terén. Mindkét modell lehetővé teszi, hogy a kereskedők a

Tovább »

5 lépés a sikeres vállalkozás felé

Sok ember vágya, hogy saját vállalkozásával önállóan dolgozhasson és hatékonyabban befolyásolhassa a saját életét és jövőjét. Azonban az új vállalkozás indítása nagy kockázattal és felelősséggel

Tovább »

Írj nekünk!