owl_logo_sized
owl_logo_sized

Evások kötelezettségei év végéig – ez fájni fog!

Tudtad, hogy a bevételi nyilvántartásos evás betéti társaságoknak az
eva megszűnése miatt kötelező a könyvvizsgálat?

  

Mutatom mikor NEM kell!

Az eva választásakor az evás betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak dönteniük kellett, hogy nyilvántartásaikat a kettős könyvvitel rendszerében, vagy bevételi nyilvántartásban vezetik. (A Kft-nek kötelező volt a kettős könyvvitel.) Akik a kettős könyvvitel mellett döntöttek, azok most fellélegezhetnek, mert az eva megszűnése számukra nem jár plusz kiadással. A bevételi nyilvántartásos evásoknak ellenben a zsebükbe kell nyúlni, még akkor is, ha nem önszántukból, hanem jogszabály változás miatt kénytelenek visszatérni a számviteli törvény hatálya alá.

2020. január 1-től megszűnik az eva, ezért minden evás gazdasági társaságnak át kell térnie
valamilyen más adózási módra (KATA, társasági adó, KIVA). Ezzel együtt – a katát választókat
kivéve – visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá, aminek az a következménye, hogy nyitó mérleget kell készíteniük és azt könyvvizsgáltatniuk kell!

Viszont, létezik egy eset, amikor ezt az előírást nem kell alkalmazni, így csökkenhetnek az adónem megszűnése miatti vállalkozásokat terhelő költségek. Feliratkozás után elküldök neked egy rövid tájékoztatót arról, milyen esetben nem szükséges a könyvvizsgálat, ráadás ajándékként pedig egy rövid összefoglalót az evások jövő évi lehetőségeiről.

 

Ne feledd, szűkös a határidő! Ezzel a lehetőséggel még az idén élned
kell, januártól már késő!Az adatkezelési szabályzatot ide kattintva tekintheti meg.

Hírlevélküldő szoftver