Az Etsy-n értékesítőket is érinti a KATA és az áfa törvény változása

2021. január 1-től a KATA törvény változása értelmében a 8. § (6d) bekezdése alapján ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel* 71,42 százaléka után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet. (Ami azt jelenti, hogy 28,568% az adóterhelés.) Ezzel együtt ezt az adóalapot nem kell figyelembe venni a 12 milliós értékhatár számításánal, amely felett szintén 40%-os különadót kellene fizetni.

Amennyiben digitális termékeket (pl. letölthető grafika) értékesítesz az Etsy-n keresztül, úgy Az Etsy azokat közvetített szolgáltatásként számlázza a megrendelő felé, ezért az Etsy felé kell számlázni a tartalomszolgáltatónak – vagyis neked -, nem pedig a megrendelők felé. Innentől nem nehéz kikövetkeztetni, hogy érdemes felülvizsgálni a tárgyévi értékesítéseidet, eredményedet és utánajárni, milyen más jövedelemadózási formák jöhetnek szóba a katán kívül. (Egyébként nem feltétlenül érdemes a katáról váltani, vannak esetek, amikor még így is jobban megéri.)

Emellett az Európai Uniós jogharmonizációs törekvéseknek megfelelően 2021. július 1-jétől adaptálásra kerülnek Magyarországon az EU e-kereskedelmet érintő áfacsomagjának rendelkezései. Változnak a távértékesítés szabályai. Az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokhoz hasonlóan 2021. július 1-től 10.000 euróig lehet itthon áfázni, afelett a célország elve érvényesül. Könnyítés, hogy ennek lebonyolítására használhatjuk a jelenleg is működő MOSS rendszert (jövőre OSS rendszer), így nem lesz szükség más tagállamban áfa regisztrációs eljárást lefolytatni a vállalkozásoknak.

 

 

 

Mit jelent a távértékesítés?

A közösség más tagállamában letelepedett nem adóalanyok (magánszemélyek, vagy olyan vállalkozások, akik nem kötelezettek adó fizetésére) felé történő értékesítésnek speciális szabályai vannak, ezek az úgynevezett távolsági értékesítések. (Feltétel, hogy az áru belföldön található a fuvarozás megkezdésekor.)

A teljesítés helye ebben az esetben a megrendelő lakóhelye, de tőle áfa nem követelhető, mert nem alanya az áfának, ezért az eladónak kell megfizetni azt az alábbiak szerint:

Az EU HÉA irányelvben foglaltak szerint bizonyos értékhatár alatt az eladó a saját tagállamában fizetheti meg az áfát. Ez az értékhatár 100 ezer euró, melyet a tagállamok saját hatáskörben 35 ezer euróra csökkenthetnek. (Vagyis minden célország értékhatára más lehet.) Pl. ha franciországba értékesítesz fizikai terméket magánszemélynek, akkor az ottani értékhatár 35 ezer euró, amíg ezt nem éred el, addig itthon adózhatsz. Alanyi mentesként ebben az esetben alanyi mentes számlát kell kiállítanod, tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettséged. Ha áfa körös vagy, akkor pedig belföldi 27% áfával kell a számlát kiállítani. Ha az értékhatár meghaladod az adott célországba történő értékesítések során, akkor a célországban kell áfát fizetni, ott regisztrálni kell (adószámot kérni) és az ottani áfa kulccsal és ottani szabályok szerint kell számlát kiállítani és bevallani az áfát.

Arra is van lehetőség, hogy az értékhatár elérése nélkül önként bejelentkezz a másik ország adóhatóságához és az ottani áfát alkalmazd. Ez annak éri meg, aki áfa körös, mert nálunk a legmagasabb az áfa kulcs, így alacsonyabb áfával, olcsóbban tud értékesíteni a közösség más tagállamába magánszemélyeknek. Ha alanyi mentes vagy, akkor értelemszerűen nem éri meg.

Összefoglalva a távértékesítés változásait:

  • 2021. júliusától a távértékesítés értékhatára egységesen 10.000 euró lesz;
  • 10.000 euró felett kötelező a célország áfáját megfizetni;
  • 10.000 euró alatt választható a célország áfájának megfizetése;
  • célország áfájának fizetése esetén itthonról lehet a bevallást lebonyolítani az OSS rendszeren keresztül.
 

*(Még mindig nincs állásfoglalás, iránymutatás arra nézve, hogy a teljes bevételre vagy csak a 3 millió forinton felüli részre kell megfizetni a különadót. A törvény szövegéből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a teljes bevétel adózik, hiszen a feltételnél szereplő „3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez” megfogalmazás visszaköszön az adó számításának alapjául szolgáló adóalap meghatározásánál, tehát rövidítve így néz ki: az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, akkor ennek a bevételnek a 71,42 százaléka után 40 százalékos mértékű adót fizet.

Ezt az értelmezést erősíti meg a 12 millió feletti különadóról szóló paragrafus is, mely szerint a „kisadózó vállalkozás bevételének naptári évben elért összegéből a 12 millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót fizet „. A 3 milliót meghaladó összegű bevétel utáni adó nem azonos a 3 milliót meghaladó rész utáni adóval.

Mindenesetre, Izer Norbert államtitkár szerint a 3 millió forint feletti részre kell megfizetni a különadót. Reméljük, hogy ez a törvényben is pontosításra kerül. )

Nem tudod hogyan kezdj neki?

Etsy adózási útmutató egy tanácsadás áráért!
  • milyen vállalkozási formában végezzem? (Szempontok figyelembevétele.)
  • milyen jövedelemadózási adózási módot alkalmazzak, hogy a legjobban jöjjek ki? (Adózási módok rövid összehasonlítása.)
  • alanyi mentes vagy áfás legyek? Melyiknek mi az előnye/hátránya?
  • kinek számlázzak és hogyan? Egyáltalán mi az, amit ki kell számláznom?? Mi lesz a teljesítés időpontja?
  • mikor keletkezik a bevételem?
  • milyen árfolyamon keletkezik bevételem?
  • mit kezdjek a külföldi kiadásaimmal?
  • köteles vagyok-e megadni a közösségi adószámomat?
  • Print on Demand értékesítés, digitális termékek értékesítése adóalanyok/magánszemélyek felé, uniós tagállamba, harmadik országba, fizikai termékek stb…
  • mivel tudom igazolni, hogy a termék elhagyta Magyarország területét?
  • 2021. évi változások

A kiadvány rövid ideig lesz elérhető ebben a formájában, mert hamarosan beépül a Webshopok adózási útmutatója című ebookba, önállóan nem lesz megvásárolható!

Amennyiben vállalkozásodat velünk könyvelteted, akkor ez a kiadvány neked ingyen volt, mert levonjuk az árát az első havi könyvelési díjból!

További cikkek

Írj nekünk!