Szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó rendelkezések 5. rész


Business photo created by aleksandarlittlewolf – www.freepik.com

Az 1. részben azt néztük meg, mivel tudja igazolni az egyéni vállalkozó, társas vállalkozó, hogy munkavégzés miatt tartózkodik este 8 és reggel 5 óra között közterületen, nyilvános helyen, a 2. részben azt vizsgáltuk, mely vállalkozói rétegeket érintenek a rendelkezések és hogyan. A 3. részben folytattuk az üzleten kívüli és csomagküldő kereskedelemre, valamint a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítókra és személytaxi-szolgáltatókra vonatkozó szabályokkal, aztán megnéztük a 4. részben, milyen könnyítéseket tett a kormány adóügyekben. A mostani részben a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó szabályokat, rendelkezéseket ismertetjük. 

A szálláshelyeken az ott foglalkoztatottakon kívül kizárólag az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett.

A tényleges főtevékenységként

a) Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
b) Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
c) Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet, vagy
d) Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet
végző Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) regisztrált szálláshelyek esetében az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ban 2020. november 8. napjáig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80%-át.

Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a kifizetőnek, kisvállalati adóalanynak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott. (Kettős feltétel.)

A megtérítés feltétele, hogy 

a) a szálláshely-szolgáltató a szálláshelyen 2020. november 8. napján foglalkoztatott munkavállalók
munkaviszonyát 2020. november hónapra fenntartja,
b) a szálláshely-szolgáltató a szálláshelyen foglalkoztatott munkavállalók bérét a munkavállalók részére kifizeti,
és
c) a megtérítendő összeg számításának alapját azok a regisztrált foglalások képezik, amelyek az e rendelet
hatálybalépésétől számított 30 napon belüli időszakra vonatkoznak.

A támogatás igénylésének részletes szabályait külön kormányrendelet határozza meg.

 

További cikkek

Dropshipping vagy fulfillment?

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésével egyre több vállalkozás választja a dropshipping vagy a fulfillment szolgáltatásokat a terméklogisztika terén. Mindkét modell lehetővé teszi, hogy a kereskedők a

Tovább »

5 lépés a sikeres vállalkozás felé

Sok ember vágya, hogy saját vállalkozásával önállóan dolgozhasson és hatékonyabban befolyásolhassa a saját életét és jövőjét. Azonban az új vállalkozás indítása nagy kockázattal és felelősséggel

Tovább »

Írj nekünk!