Külföldre történő termékértékesítések áfa vonzata

Egészen más szabályok vonatkoznak a termékértékesítésekre, mint a szolgáltatásokra nemzetközi viszonylatban. Más a teljesítési hely, más az adófizetésre kötelezett. Nagyon röviden összefoglaljuk a közösségi termékértékesítés szabályait, ha adóalanyoknak értékesítünk (B2B).

Abban az esetben, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor van. Vagyis, ha egy magyar vállalkozás olyan terméket értékesít, amelynek indulási helye Magyarország (függetlenül attól, hogy ki fuvaroz, vagy kinek a megbízásából történik a fuvarozás), akkor a teljesítés helye belföld. (Leegyszerűsítve.)

Adómentes a közösségi termékértékesítés, ha a következő feltételeknek megfelel:

 • a termék belföldön kívülre, de a közösség területére érkezik (igazoltan)
 • az értékesítés a Közösség más tagállamában eljáró adóalanynak vagy a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személynek történik
 • sem az értékesítő, sem a beszerző nem mentesül adómentességben a saját tagállamában (pl. alanyi adómentesség)
 • a beszerző megadta a közösségi adószámát
 • az összesítő nyilatkozatot benyújtották

A közösségi termékértékesítés teljesítési helye belföld és amennyiben a feltételeknek megfelel, úgy mentes értékesítés. Nem fordított adózású ügylet és főleg nem áfa területi hatályán kívüli!

Alanyi mentes vállalkozásnak nincs közösségi termékértékesítése, hiszen annak teljesítési helye belföld, itt pedig alanyi mentes minőségében jár el!

Termék Közösségen belüli beszerzése esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van. Ebben az esetben az adófizetésre kötelezett a beszerző, de nem azért, mert az értékesítés fordított adózású lenne! A közösségi értékesítés és a közösségi beszerzés két külön ügylet, két külön teljesítési hellyel. A beszerzőnek úgy is keletkezhet áfa fizetési kötelezettsége, hogy az értékesítés áfásan történt.

Közösségi termékbeszerzésnél a 10.000 euró alatti belföldi áfa fizetési „mentességet” csak alanyi mentes vállalkozások alkalmazhatják, áfakörös vállalkozásnak nincs választási lehetősége és a közösségi adószám megléte is kötelező nekik.

Alanyi mentes vállalkozás nem járhat el alanyi mentes minőségében közösségi termékbeszerzéskor, neki itthon kell bevallania és megfizetnie az áfát, feltéve, hogy nem élt a 10.000 eurós értékhatár alatti választási jogával.

Exportról akkor beszélünk, ha a termékértékesítés unión kívüli országba irányul, függetlenül attól, hogy a vevőnk adóalany vagy sem (pl. magánszemély). Az export szintén egy belföldi teljesítési helyű ügylet, amely áfakörös vállalkozás értékesítése esetén mentes, ha az értékesítés törvényben foglalt egyéb feltételei is fennállnak. Alanyi menteseknél ez alanyi mentes ügylet, vagyis alanyi mentes számlát kell kiállítani! Nem releváns az sem, hogy adóalanynak vagy magánszemélynek értékesítünk 3. országba, mindkét esetben mentes export vagy alanyi mentes értékesítés. (Nem áfa területi hatályán kívüli.)

Alanyi mentes vállalkozásoknál különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely értékesítéseink tartoznak bele az alanyi mentes keretbe. Fentiek alapján így beleszámít (többek között) az unióba, illetve unión kívülre történő termékértékesítéseink ellenértéke (valamint a távolsági értékesítés értékhatár alatti belföldön adóköteles része) is.

 

Webshopok és piacterek adózása kiadvány, előrendelésben 20% kedvezménnyel, amelyből megtudhatod:

 • milyen vállalkozási formában végezzem? (Szempontok figyelembevétele.)
 • milyen adózási módot alkalmazzak, hogy a legjobban jöjjek ki? (Adózási módok rövid összehasonlítása.)
 • alanyi mentes vagy áfás legyek? Melyiknek mi az előnye/hátránya?
 • kinek számlázzak és hogyan? Egyáltalán mi az, amit ki kell számláznom? Mi lesz a teljesítés időpontja?
 • mikor keletkezik a bevételem?
 • milyen árfolyamon keletkezik bevételem?
 • mit kezdjek a külföldi kiadásaimmal?
 • köteles vagyok-e megadni a közösségi adószámomat?
 • Print on Demand értékesítés, digitális termékekfizikai termékek értékesítése adóalanyok/magánszemélyek felé, uniós tagállamba, harmadik országba saját webshopon és piactéren keresztül
 • dropshipping
 • áfa helyes meghatározása
 • mivel tudom igazolni, hogy a termék elhagyta Magyarország területét?
 • 2021. évi áfa változások
 • példák, esettanulmányok
 • olvasói kérdések és azok válaszai

További cikkek

Dropshipping vagy fulfillment?

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésével egyre több vállalkozás választja a dropshipping vagy a fulfillment szolgáltatásokat a terméklogisztika terén. Mindkét modell lehetővé teszi, hogy a kereskedők a

Tovább »

5 lépés a sikeres vállalkozás felé

Sok ember vágya, hogy saját vállalkozásával önállóan dolgozhasson és hatékonyabban befolyásolhassa a saját életét és jövőjét. Azonban az új vállalkozás indítása nagy kockázattal és felelősséggel

Tovább »

Írj nekünk!